Voelen, denken, doen

Automatische piloot

Over het algemeen ben je je weinig bewust van wat je doet. Het grootste deel van ons handelen gebeurt onbewust. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe je de dag start. De wekker gaat, meestal handel je automatisch met snoozen of meteen opstaan. Voor je het week ben je beneden aan het ontbijten en scrol je als maar door de Facebook updates. Vaak lees je niet eens wat er staat. Je doet gewoon.

Het is belangrijk om niet op de automatische piloot te leven. Maar om eens stil te staan in dit moment.
Wat zou er gebeuren als je dit eens doet? Zou je meer bewust zijn van je omgeving? Voelen dat je op een stoel zit of hoe je voeten op de grond staan? De geluiden die je om je heen hoort. Of je snel of langzaam ademt en hoe je hartslag is? Wat zou er gebeuren? Kan je ontspannen of raak je juist gespannen of zelfs in paniek?

Ik geloof niet dat wij zijn gemaakt voor de automatische piloot. Sommige handelingen ben ik blij mee dat die vanzelfsprekend zijn. Ik moet er niet over nadenken dat alles compleet bewust verloopt. Als ik toch iedere keer na moet denken over alles wat ik in de auto doe, dan zou ik helemaal hoorndol worden.

Als we eens minder automatische piloot zouden doen en meer betrokken in het moment: er echt zijn, helemaal aanwezig. Dan zouden we al onze media eens aan de kant leggen, onze to-dolist uitstellen en écht puur contact aangaan met de mensen om ons heen. Prioriteit geven aan onze geliefden, tijd voor hen en voor onszelf maken. Tijd maken voor onze geliefden werkt helen.

Let op: ik zeg tijd maken.

Maken is een werkwoord. 
Dat gebeurt niet vanzelf.
Voor maken moet je je inspannen. 
Daadwerkelijk iets doen.
Er zijn.

En als je tijd maakt voor je geliefden (jezelf, je kinderen, je partner, je ouders, je buren, wie het ook mag zijn) zorg dan dat je niet alleen dit als idee hebt. Het niet alleen doet, maar dat ook je voelen betrokken is. Dat je echt in het moment betrokken bent. Zonder geheime agenda (bijvoorbeeld al die appjes die constant zoomen: doe die telefoon en andere triggers gewoon eens even uit. Echt waar, je leest het later wel).

Geniet van wat je hebt. Ieder moment kan je gebruiken.
Dit levert je echt wat op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *